måndag 15 maj 2017

Ett växthus i ett växthus

Igår var det morsdag här i Finland. Till present fick jag något som jag klurat på länge -ett växthus i ett växthus. I och med detta hoppas jag lösa två av mina problem. 1) Vår glasveranda exploderar snart av alla tomatplantor som står där.
2) Det har känts för oekonomiskt och oekologiskt att värma upp vårt växthus. Nu blir det mera vettigt att vid behov värma upp ett litet utrymme på 3 m3 än ett stort utrumme på 190 m3

Konstruktionen är byggd av egna träribbor och täckt med växthusplast (fastnitat). Den är väldigt lätt och kan senare flyttas ut i trädgården, t.ex. över en odlingsbädd. 

Taket och öppningen är även den enkelt konstruerad.
 Ett långt plast med en träribba monterad i vardera kortsidan av plasten.
Nu är det bara att rulla upp sidorna enligt vad man har behov till.


Nu är det bara att börja flytta ut tomat- och paprikaplantor. Till natten lovade de endast några minusgrader, så då satte vi in ett värmebatteri som fick stå på svag värme. Dagtid blir det ju väldigt varmt i miniväxthuset.
En av tomatplantorna som fick flytta ut är en riktig spännande grej. På det lokala loppiset hittade jag en planta för 1 €. På burken stod det bara Siperia, med förklaringen att det här är en rysk sort som är flera veckor tidigare än andra tomatsorter. Den ser helt annorlunda ut på bladen och är faktiskt den första av mina tomatplantor som blommar. Så nu väntar jag med spänning och ser vad det blir av denna. Lyckas det och den är god är det bara att i höst pilla ut egna frön och så har man en egen tomatsort. Sånt tycker jag om!

I Åke Truedssons bok "Odla tomater" nämner han sorten Siberia som en av de tidigaste sorterna. Så jag antar att det är den sorten jag fått mig en billig planta av : )


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar