torsdag 29 oktober 2015

Hur gick kamskalaset?

Bra.

Som ni kanske minns så ordnade jag och några andra kvinnor i byn ett kamskalas för att samla in pengar till två välgörenhetsorganisationer med inriktning på flyktingar. Det dök upp ca 80 personer och vi fick in 800 €. Och så åt vi kamsar så det stod ut genom öronen. Ja, här hemma åt vi kamsar flera dagar i sträck. Dessutom lärde jag mig äntligen hur man gör kamsar och eftersom flera har varit nyfikna på det delar jag här med mig av receptet.


Du behöver kornmjöl, vetemjöl, salt och potatis.

Riv potatisen fint. Sätt den i ett durkslag och pressa ut en stor del av vätskan. Vill du ha dem mera lösa så låter du största delen av vätskan vara kvar, vill du ha dem mera fasta så pressar du ur mer vätska.

Blanda 5 kg riven potatis med 1 kg vetemjöl och 1 kg kornmjöl. Tillsätt ½ dl salt. Knåda ihop till en rätt lös smet. Det här är ju en rätt stor sats så det går bra att räkna om den till mindre mängder.

Forma till platta kamsor som sätts i kokande vatten. Det skall inte röras om medan de kokar och det skall inte vara flera ovanpå varandra. De skall småkoka i cirka 20 minuter. Efter en stund flyter de upp och när de sedan sjunker igen så är de klara. Ju längre de kokar desto mindre lär de börja smaka av potatis, men de kan inte koka för länge.

Beroende på var man har bott här i Älvbyarna så har man ätit kamsarna på lite olika sätt. En del har ätit dem med smör, en del med smör och lingonsylt och en del vill ha en speciell vitsås med potatismjöl som bas.

Dagen efter tärnar du upp de kamsar som har lämnat över och steker dem i smör. Det är nästan ännu godare. Kamsar går även bra att frysa.

Smaklig måltid!


1 kommentar:

  1. Gott! Här i Norrbotten heter det "flatpalt" och är en snabbvariant på vår vanliga palt som är fylld med fint tärnat fläsk. Vill man lyxa till det ytterligare steker man tärnat fläsk på sidan om. Palt äts alltid med smör och lingonsylt.
    Hälsningar från Annelie i Boden, Norrbotten.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.